Viime aikoina minusta on tosin tullut enemmän ja enemmän fiilisurheilija. Kun nuorimmainen lapsi on vasta puolivuotias, on ollut parempikin kehittää kuntoa pikkuhiljaa omaa oloa seuraillen. Nyt ihan viimepäivinä, kun juoksu on alkanut pikkuhiljaa kulkea, on alkanut tehdä mieli tavoitella jotain. Mielessä on syyskesälle tai syksylle jokin juoksutapahtuma, jos niitä silloin järjestetään. Haaveissa ehkä puolimaraton poluilla, ilman aikatavoitetta, mutta juosten.
Mutta miksi juoksu, eikä jokin muu urheilulaji? En osaa tarkkaan sanoa, ehkä vain ajauduin sen pariin ja se vei mennessään. Juokseminen on tietysti pikkulapsiperheessä helppo laji. Harjoittelun voi aloittaa kotiovelta ilman tiukkoja aikatauluja ja matkustamista. Varusteet ovat moneen muuhun urheilulajiin verrattuna edullisia, eivätkä ne vie mahdottoman paljon säilytystilaa.
Minusta myös tuntuu, että juostessa kehityksen huomaa melko nopeasti, mikä motivoi jatkamaan. Muistan kun juoksin ensimmäisen täyden kympin ilman yhtään kävelyaskelta. Yhtenä äitienpäivänä, pannukakkua mahassa, muistaakseni kolmannen lapsen syntymän jälkeen. Ensimmäiselle puolimaratonille, jossa juoksin edelleen voimassa olevan ennätykseni, mahtui myös muutama kävelyaskel viimeisessä ylämäessä, mutta olin silti ylpeä saavutuksesta.
Jossain vaiheessa alkoi olla vaikea pysytellä lenkin ajan tiellä. Jokainen tien reunalta lähtevä metsäpolku houkutteli ja nyt olen päässyt siihen pisteeseen, että harvemmin pysyn enää polullakaan. Ne jotenkin vain karkaavat ja lopulta huomaan rämpiväni umpipusikossa. Metsässä juokseminen on joka tapauksessa tehnyt juoksemisesta armollisempaa. En edes yritä juosta teknisesti haastavimpia kohtia tai jyrkimpiä ylämäkiä. Sykkeet pysyy halutessani tapissa kävelemälläkin.
Olen ollut raskaana kolmesti ennen juoksemisesta innostumista ja kolmesti vielä sen jälkeen. Jokainen raskaus on ollut liikkumisen kannalta erilainen ja se on myös vaikuttanut siihen, kuinka nopeasti olen toipunut uudestaan juoksukuntoon. Lantionpohjaa ja syviä vatsoja olen harjoitellut raskausaikana ja synnytyksen jälkeen säännöllisesti pilatestunneilla ja harjoittelun aloittanut ensin kävelylenkeillä. Käveltyä tulee nytkin vielä suurin osa lenkeistä. Peruskuntoa on mahdoton vielä kehittää juoksemalla, syke nousee väkisin liian korkealle.
Minä olen kuitenkin varmasti niitä ihmisiä, jotka hurahtavat helposti urheiluun. Juoksemiseen jää koukkuun ja jos ei juoksemaan pääse, on pakko kehittää jotain korvaavaa tilalle. Ei auta kun toivoa pysyvänsä terveenä ja kunnossa, muistaa kehonhuolto ja malttaa kehittää kuntoa hiljalleen, hötkyilemättä. Jään haaveilemaan keskikesän pitkistä metsälenkeistä!
Kiitos tästä tekstistä. On kivaa kuulla ajatuksia juoksusta ihmiseltä, joka on siitä innoissaan. Mulle juoksu on nilkkojeni takia laji, joka rasittaa paljon, mutta käyn välillä. Aika paljon se on kiinni asenteesta ja päätöksestä, ainakin itsellä. Polkujuoksu olis varmasti parempi ja armollisempi niin pehmeämmän askeleen kuin mielen puolesta. Onko sulla vinkkejä pimeän/talven aikaan metsälenkkeihin?
VastaaPoistaMitä kenkiä oot tykännyt käyttää juostessa?
Pahoittelut, että vastaan vasta nyt. Blogi ja minä olemme olleet kesälomalla.
PoistaItse olen sen verran arka, että pimeällä en innostu yhtään metsässä juoksemisesta. Tiedän, että osa tekee sitä otsalampun kanssa silloin, mutta minut saa talvella metsään vain päiväsaikaan. Jos hiihtokelejä saadaan, jää juokseminen kokonaan vähemmälle ja siirryn suksien päälle.
Tällä hetkellä on aktiivisessa käytössä noin viidet lenkkarit. Kahdet tiejuoksuun, vähän paremmalla iskunvaimennuksella pidemmille lenkeille ja kevyet nopeille. Polkujuoksuun parhaat kengät on omasta mielestä tosi ohuet, kevyet, joissa on verkkomainen pinta. Silloin vesi pääsee yhtä nopeasti ulos kuin se tuli sisälle. Pohja saa olla melko jämäkkä ja karkeasti kuvioitu. Omistan myös goretex-tyyppiset kalvolenkkarit, mutta niitä käytän lähinnä talvisin tai myöhään syksyllä kylmillä keleillä. Sukkiin kannattaa myös panostaa!
Mukavia lenkkejä! Toivotaan, että nilkka kestää :)